Lichtpuntjes

Gisteren mijn eerste consultatie gehad in verband met de bestraling. Het wordt een “Deep inspiration breath hold” methode om de bestralingsbehandeling op een gecontroleerde manier te kunnen doen. Ik zal mijn longen moeten trainen om een lange en diepere ademhaling te kunnen vasthouden. Bij deze techniek vergroot de afstand tussen mijn borstwand en mijn hart zodat mijn hart en longen zo min mogelijk mee bestraald worden. Bam…daar zit je dan weer met het volgende nieuws en traject. Op mijn vraag naar risico’s en neveneffecten blijft het allemaal wat vaagjes. De huid zal rood worden, je zal terug vermoeid zijn, …..Ik snap het al. Dus de bal ligt nu in mijn kamp. Hoe beter ik de ademhaling oefen en uitvoer hoe minst schadelijk het effect op mijn hart en longen kan zijn. Ik wilde terug controle over mijn leven…., ik krijg ze, voila!

Beetje aangedaan vervolg ik mijn bezoek aan de fysische geneesheer. Ik heb namelijk zelf gevraagd om de oncologische revalidatie al te mogen opstarten en aan mijn conditie en spierherstel te werken. De man is vrij direct en eerlijk. “Neen,…dat lijkt me nu geen goed idee. We doen dit pas na de bestraling”. “Ik onderschat het effect van de laatste behandelingsronde op mijn lichaam”, voegt hij nog toe.

“Je legt de lat wel hoog voor jezelf”. “Ben je soms perfectionistisch?” Plots rollen de tranen van mijn wangen.

Het raakt me zodanig diep dat hij dit aangeeft. Ik wil nu zo graag terug beter zijn. Terug actief zijn zoals ervoor,…terug een normaal leven hebben…..altijd die drive om te verbeteren…En nu kan dit even niet. Ook al is het kreng weggehaald…het kan nog kleine microcelletjes hebben achtergelaten en die moeten eraan. Eigenlijk is het kreng dus nog aanwezig, in de achtergrond. Ik moet het dus doen met kleine babystapjes, regelmatig rusten, ..niet te veel heffen en forceren met mijn linkerarm…Mild zijn voor mezelf,..accepteren dat het zo is. “Genieten van iedere dag zegt de arts,..”blij zijn met alle kleine dingetjes op mijn pad”.

Yeah right! Makkelijk zeggen hé…..Enig idee hoe ik me voel en hoe dit hele proces mij raakt ja??? Wat is er mis om vooruit te willen gaan? Blijkt dat de man in kwestie zelf kanker en de hele behandeling heeft doorstaan. “Het komt goed”, echt…geloof me…maar gun jezelf, jouw lichaam tijd…En ik spreek niet over een maand maar over jaren tot je dezelfde lichamelijke veerkracht hebt als ervoor….vult hij nog aan. Hij lijkt me te doorgronden of misschien herkent hij zichzelf wel in mij?

Shit, een ervaringsdeskundige..die me op enkele seconden volledig doorziet. Dit kan geen toeval zijn. Ik had dit stampje nodig. Zo dankbaar!

En terwijl ik dit alles in gedachten verwerk en naar huis rijd, hoor ik een interview op de radio over de situatie CORONA en het missen van piekjes in ons leven. Hoogtes die ons terug het gevoel geven dat we leven. Oh ja… ik mijmer mee en denk aan het uitkijken naar een etentje bij onze favoriete Italiaan en mezelf mooi maken….naar de sauna gaan en me eens goed laten verwennen met een massage en gelaatsverzorging,……eens gaan shoppen en een bubbeltje op een zonnig terrasje…..Het vliegtuig pakken en mijn lieve vriendin Mariette in Portugal in mijn armen nemen en heerlijke mooie natuurwandelingen maken…..Allemaal lichtpuntjes die goed doen…een leven bestaat uit hoogtes en laagtes en dat maakt het zo boeiend en verrassend, toch? Ik mis dit alles ook…..niet alleen door CORONA maar ook door deze ziekte. Maar ….als je goed kijkt gebeurt dit alles buiten ons om en hangt het af van externe factoren. Dat veroorzaakt frustratie en zich niet goed voelen. Dus de kunst blijft om kleine lichtpuntjes voor jezelf te creëren en niet laten af te hangen van anderen , omstandigheden, beslissingen, ..ziektes…borstkanker!

“Pleasure is always derived from something outside you, whereas joy arises from within.”

Eckhart Tolle

Ik droog mijn tranen af en besluit dat ik dit niet zo laat gebeuren. Ik verzorg mijn eigen lichtpuntjes wel, mijn kleine joy momentjes. Ik stop bij de apotheek en koop mezelf een mooi glanzend poedertje voor mijn wangen. In de spiegel zie ik er nu keigezond uit! Ik kijk in mijn kast een kleed me mooi aan ipv die jeans en sloddertrui die ik steeds draag omdat ik toch maar binnenzit hé….Ik maak een afspraak om een trendy hoofdsjaaltje te kopen zodat ik kan afwisselen met mijn pruik want mijn haar begint nu serieus te groeien….Mijn papa maakt stoofvlees en ik ga dat vrijdag ophalen…waar is da feestje…. niet koken….genieten van dit mooie gebaar. Niets is toeval, alles wat gebeurt heeft een betekenis in ons leven. Het accepteren en er ondanks alles van genieten is de kunst.

Always say YES to the present moment!

Say YES to life!

And see how life suddenly starts working for you

rather than against you.

Eckart Tolle

Ik ga mijn bucketlist van lichtpuntjes verder aanvullen want het leven is in het NU en niet over wat er zou kunnen zijn. Komaan, RebelonSocks, je hebt die sokken niet voor niks gekregen van Gretel. Trouwens, ik heb nieuwe sokken met frisse lentekleuren gekregen. Een lichtpuntje, hoe toevallig? 🙂 De rebel komt terug naar boven maar op een milde, liefhebbende manier. Mild voor mezelf blijven en me niet opjagen over hoe het nu al zou moeten zijn. Een uitdaging! Dit is het tegengestelde van dat geforceerde perfectionisme, dat ik mezelf aandoe, toch?! Dit wil niet zeggen dat ik niet droom van de nabije toekomst maar die dag per dag gaan aanpakken. Zoals mijn coach zei “je bent al bezig met de toekomst door wat je in het NU aan het doen bent”.

Wie heeft zin om samen met mij in het NU te creëren en te genieten van dit alles, onze fantasie erop los te laten. Tips voor kleine joy momentjes, kleine lichtpuntjes zijn welkom. En wie weet wat hier nog uit kan voortvloeien -:). Ik ga alvast inzetten op mijn kracht…ideetjes uitdenken..mijn geest prikkelen….. Benieuwd ook naar jullie suggesties via dit kanaal of whatsap, mail, telefoon…

ik geniet alvast van mijn nieuwe lentelook sokjes 🙂

lieve groet

Inge

Eén opmerking over 'Lichtpuntjes'

  1. Dit raakt me erg… zo herkenbaar ook.

    Ik ben terug beginnen nadenken over mijn bucketlist. Ik heb er onlangs “Karaoke” opgezet. Ik wil nog eens de longen uit mijn lijf zingen, vals of niet. Zal ik alvast aan de zomercollectie beginnen? 😉

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: