Ode aan het mama-zijn

Inmiddels is mijn bestraling na 21 dagen eindelijk afgerond en start ik op bij de afdeling fysiologie voor spier -en conditieherstel. Yes, ik begin langzaam terug op te klimmen naar de gewone wereld. Met een rugzak vol reflecties en mindshifts, zet ik elke dag een stapje verder in mijn herstel. Ondertussen is mildheid voor mezelf en voor de dagelijkse vermoeidheid die me nog erg parten speelt, een belangrijk signaal om rekening mee te houden in mijn herstelproces.

Komende zondag is het moederdag. Toch wel een beetje een emotionele dag. En ik denk, niet alleen voor mij, maar mogelijks ook voor vele mama’s die met borstkanker geconfronteerd zijn. Een vrouwenborst draagt namelijk ook een mooie algemene symboliek mee.

Borsten staan symbool voor zachtheid, goedheid, het moederlijke, het koesterende, het welkom-zijn. Ze symboliseren de trotse ruimte van een vrouw die op zelfbewuste wijze haar gevoelsleven in de juiste banen leidt, in harmonie met het verstandelijke. Een mooi evenwicht tussen geven en nemen.

De sleutel tot zelf-bevrijding, Christiane Beerlandt

Bij borstaandoeningen vertelt de symboliek ook dat er mogelijks iets uit evenwicht is. Dit manifesteert zich soms onderhuids en onbewust in angst, in overdreven mate van controle of in overgevoelige moederlijke bezorgdheid…zelfs onderdrukking van de zachtheid die plaatsmaakt voor een meer dominerende aanwezigheid.

Tijdens mijn hele reis naar binnen, en terwijl ik gedurende maanden de chemo, operatie en bestraling trotseerde, ben ik mezelf als mama, als plusmama ook vragen gaan stellen: Wat is mijn rol op dit moment en hoe wens ik die verder te vervullen…welke lessen kom ik tegen …Zorg ik wel goed genoeg voor mezelf? Een ware evenwichtsoefening die me terug dichter bij mijn diepste intuïtieve zelf heeft gebracht en die me tevens met veel liefde en bewondering tegenover mijn eigen mama heeft teruggebracht.

Wat is het moederschap moeilijk bij momenten! En vooral omdat je vanuit die moederlijke drang, het ALLER ALLER beste wil voor je kinderen. En het is juist in dat extreme streven en die bezorgdheid dat vasthouden juist geen goede optie is. Mama zijn is echter een rol die zo onderschat wordt in onze maatschappij! Een rol die temidden van een relatie, drukke loopbaan, eigen ambities, huishouden en allerlei dagelijkse beslommeringen wordt neergezet en voor ‘normaal’ wordt aangenomen. Niemand leert je hoe een ‘goede’ moeder te zijn. Er bestaat geen opleiding, geen begeleiding…..enkel je eigen innerlijke weten en raad van anderen rondom je. Het is soms allemaal erg complex en verwarrend.

The role of a mother is infinitely complex and one of pure tenderness, compassion, and unflagging loyalty

Daily OM

Mama zijn is echter zoveel meer dan de biologie errond. Het is leven geven aan een bijzonder iemand. Een uniek wezen waar wij onbewust ook heel veel invloed op hebben en waaraan wij bepaalde waarden en een levensvisie doorgeven…..Een mama is er om pijntjes te helen…om vanuit een zelfbewustheid te kunnen opvangen wanneer nodig… om oneindige en onvoorwaardelijke liefde te geven….om levenswijsheid door te geven….om veiligheid en geborgenheid te schenken. Een ware levensmissie. En in al dit streven, is het goed om te beseffen dat een mama niet onfeilbaar is. Het is vallen en opstaan en een blijvend leerproces, waarin kinderen je ook onbewust uitdagen en spiegelen.

En daarom speciaal voor moederdag: een ode aan alle mama’s die graag openstaan voor deze boodschap.

Een boodschap en oproep tot mama-zijn in mildheid voor jezelf, in behoud of herstel van eigen evenwicht tussen geven en nemen. Doe niet TE hard je best. Je mag je eigen leven leiden en daarin volop genieten, vol geloof in en mildheid voor jezelf. Volop vrouw zijn in zachtheid en kracht. Straal!

Dankje lieve mama!

Fijne moederdag.

veel liefs,

Inge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: