Re-validatie

Einde van een lange reeks behandelingen, de ene al ietsje dragelijker dan de andere. Een grote opluchting en verlangen naar een ‘normaal’ leven neemt nu plaats. Maar eerst nog een revalidatietraject in het ziekenhuis op de afdeling fysiologie. Mijn spierstelsel is erg verzwakt door de impact van de behandeling en daar moet nu aan gewerkt.

Revalideren! Vreemd woord eigenlijk. Nooit gedacht dat ik de toepassing ervan aan den lijve zou ondervinden. De enige “revalidatievorm” die ik ooit heb gekend, is de periode van bevalling en het herwinnen van kracht de weken nadien. Maar dit allemaal in een positieve en blije sfeer van iets nieuws in mijn leven.

Volgens Vandaele is de betekenis van re-valideren als volgt: “het weer in staat maken werk te verrichten, een functie te vervullen”. Wat een enge definitie binnen de betekenis van borstkanker!

Revalideren voor mij krijgt plots een betekenis die zoveel grootser is dan ik ooit had kunnen denken. Ik ben nu bijna 10 maanden OUT! Dat is ff slikken! Iedere dag een lichamelijke battle trotserende die me eveneens tot in mijn diepste ziel heeft geraakt. Van de dag van de bikkelharde diagnose tot nu, waar het kreng is aangevallen, bevochten en verwijderd en waar ik tevens achterblijf met enkele littekens die me een poosje zullen blijven herinneren aan deze periode.

Re-valideren betekent voor mij “self-care”. “Of je nog terug de oude wordt, dat kan niemand zeggen”. Met deze rauwe woorden verlaat je de consultaties en sta je weer even met de voetjes op de grond. Trainen aan die spieren en conditie maar vanuit liefde voor mezelf en niet omwille van een of ander opgelegd prestatiedoel. Mild blijven voor de momenten van vermoeidheid en terugval en daarin de moed niet verliezen. Self-care ook op geestelijk vlak. Mediteren is mijn bron van kracht, hoop en creativiteit geworden en dit is vanaf nu een vast onderdeel van mijn dagdagelijkse routine geworden.

Re-valideren betekent ook mijn vrouwelijke kracht terugvinden. Het borstkankerproces is een erg vrouwonterend herstelproces waarin snel gehandeld wordt op medisch vlak maar waarin je als vrouw erg veel te verwerken krijgt. Ons lichaamsbeeld krijgt een deuk en ook alle vrouwelijke energie wordt letterlijk uit je lichaam gezogen. Die balans terugvinden. Die vrouwelijke kracht die oh zo nodig is in de wereld en die we zo vaak verwaarlozen in momenten waar mannelijke energie nog dikwijls geassocieerd wordt met succes en resultaat. Ik ben ook zo dankbaar voor alle vrouwelijke energie die ik van anderen rondom mij hebt gevoeld en het proeft naar meer 🙂

Re-valideren betekent mezelf terug(heruit)vinden. Met een opgemaakte balans van wat mij nog dient in “The life to come” en de focus herleggen op zaken waar ik veel positieve energie van krijg, die mijn ziel echt voeden en die me aan het lachen brengen want de afgelopen maanden ben ik bewust humor gaan opzoeken en man man…wat doet het goed om te schaterlachen. Grenzen stellen betekent non-negotiables voor mezelf formuleren die deel zullen uitmaken van dit nieuwe hoofdstuk in mijn leven.

Want dat is wat borstkanker allemaal bij mij impacteert. Borstkanker maakt de brug tussen het einde van een periode en het begin van iets anders.

Vergeten doe ik deze periode niet maar ik ga het wel achter me laten, het proberen loslaten en omvormen in een hernieuwde energie. En dat is ook revalideren in de ruimste betekenis van het woord. Van drama, verdriet, angst en soms wanhoop naar moedige keuzes maken, hoopvol zijn, terug durven dromen en kansen zien die ik met beide handen wil grijpen. Mijn coachingpraktijk zal trouwens ook een aantal veranderingen ondergaan 🙂

We zijn er nog niet helemaal maar de eerste stappen zijn gezet in het re-validatietraject!

Off we go!

Liefs,

Inge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: