Gelukmomentjes

Ik sta op een aantal dagen van mijn 2de consultatie. Op basis van een bloedanalyse en borstscan zal ik weten hoe het met mijn lichaam is gesteld. Die avond in het ziekenhuis voelde ik terug enorme stress. Stress van het horen van de chemodruppels in de katheder bij de oudere dame langs mij. Ik walg er nog van als ik het geluid alleen al maar hoor. De stress van het aanprikken van mijn port-a-cath. De stress van de MRI en de minutenlange scan en gezoem van het borstonderzoek. De koude tafel waar ik met koptelefoon op, geïsoleerd van de radiologen, me heel stil moest houden. Minuten leken een eeuwigheid.

2 dagen van mijn verjaardag verwijderd zal ik tijdens de consultatie hopelijk bevrijd worden van de stress van het niet-weten. “Gelukkige verjaardag” krijgt een hele andere gewaarwording. Verjaren doen we allemaal, jaar na jaar….maar “gelukkig” verjaren? Wat is gelukkig zijn?

Wikipedia omschrijft de betekenis van gelukkig zijn als volgt: “Het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.”

Geluk is voor mij iets dat fluctueert in de tijd en evolueert tijdens het leven. Mijn eerste immense gelukservaring was de geboorte van mijn zoon Sam. Mama zijn was het fijnste gevoel ever! Echter geluk wordt dan weer overgenomen door zorgen. De zorg over een ander. Vroeger kon ik ook echt zo op zoek gaan naar het zogezegde geluk. Als ik die promotie haal, zal ik gelukkig zijn. Als ik die reis kan maken, zal ik gelukkig zijn. Als ik een mooi huis heb, zal ik gelukkig zijn…..Ik stelde mezelf meer doelen en haalde daar voldoening uit. Is dat écht geluk? Op dat moment voor mij wel.

Bij serieuze tegenslagen in het leven door scheiding of ziekte krijgt “geluk” een hele andere betekenis. Nu is geluk, gezond blijven. Als de arts donderdag zegt: Ziet er prima uit! Dan kan ik verder doen in de richting dat ik bezig ben. Een weg van verder herstel en professionele voldoening en van kleine stapjes en genietmomentjes.

Maar geluk blijft broos als het ook afhangt van gezond zijn. Dan zit het geluk verder in de hele kleine dingetjes. Iemand die aan je denkt. Een hulp die wordt aangereikt. Quality time met een dierbaar iemand. Een fijne wandeling. De hond die ALTIJD blij is als hij mij ziet. Geen ruzie, een fijn samenzijn. Iemand die er is voor je, die je een geborgen en veilig gevoel kan geven. Familie, vrienden, liefde rondom mij. Dat is al veel, zoveel.

Er is geen weg naar geluk.

Geluk is de weg.

Boeddha

En eigenlijk is echt gelukkig zijn, “niets verwachten” van anderen. Gelukkig zijn is de weg, zoals Boeddha het zo mooi verwoord. Geluk is niet te vinden in 1 iets maar in 1000den kleine aha momentjes doorheen de weg van het leven. Ze zien, waarderen en dankbaar voor zijn. Het leven daagt ons echt uit om die weg zelf te bewandelen.

Liefs,

Inge

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: