Healthy Weetjes

Genezen van borstkanker tijdens de hele Corona situatie is geen sinecure. In het ziekenhuis zijn alle activiteiten die enigszins mentaal of fysiek kunnen ondersteunen weggevallen. Weg die massage waarover ik gelezen heb. Weg die workshop om jezelf te maquilleren wanneer wimpers en wenkbrauwen verdwenen zijn. Weg die vrijwilligers die eens met je komen praten…Alle focus nu op de medische activiteiten. Maar…. ik ben gaandeweg op zoek gegaan naar fijne alternatieven en blijf deze rubriek aanvullen doorheen mijn zoektocht.

Fit blijven

Ziek zijn en rusten en tegelijkertijd fit blijven, hoe doe je dat? Tijdens de chemo gaan mijn bloedwaardes ook naar beneden en mijn fysiek zakt naar het punt dat de trap op en af gaan, al niet meer zonder hijgen kan.

Maar het ziekenhuis raadt wel aan te blijven bewegen. De fitness en yoga workshops zijn stilgevallen. Een privé sessie lukte niet met de verstrengde corona maatregelen.

Naast korte wandelingen, heb ik mij geabonneerd op yogaonline.nl. Voor slechts 3 euro per maand heb ik toegang tot alle soorten yoga die ik in de zetel, op de mat of zelfs op een stoel kan doen.

De stoelyoga is vooral om gewrichten en spieren soepel te houden en dat is waardevol tijdens een vermoeiend chemoproces.

Ik klap mijn pc scherm open of verbind het scherm met de TV en ik start met mijn les. Zalig!!! En het lijkt of de yoga lerares echt samen met jou in de ruimte is, waardoor er een zeker gevoel van verbinding is. Gewoon doen!

Waar kanker de pest aan heeft

In het ziekenhuis en tijdens consultaties is er weinig gerichte info omtrent voeding tijdens kanker. De leuze is, gewoon gezond blijven eten.

Maar wat is gezond en waar houden deze tumor cellen dan echt niet van? En wat als je door de chemo absoluut geen lust of honger hebt. Jouw mond doet zeer, smaak en reukzin zijn weg.

Tijdens een webinar van de stichting tegen kanker (dat ik per toeval had gevonden omdat ik nog veel google) ben ik toch heel wat interessante weetjes tegengekomen die belangrijk zijn in een strijd en preventie tegen kanker.

Want als we continue iets fout doen in onze voeding kunnen we kanker uitlokken. Daarom is het toch belangrijk dat we beseffen wat we best wel en niet eten.

Wist je vb dat bewerkt en rood vlees geeft verhoogde kans op borst -en darmkanker. Als je een yoghourt of stukje fruit of fruitsap na het eten neemt, heeft dit een remmend effect op de schadelijke effecten ervan.

Kankerwerende stoffen zijn:

  1. Calcium (dat zit in zuivel, bladgroenten, banaan, noten, dadeles, vijgen, witte bonen, sardines..).
  2. Voedingsvezels in groenten en fruit en volle graanproducten. De appel eet je wel best met schil.
  3. Vitamine C in citrusvuchten, donkergroene groeten, sinaasappelsap..
  4. Vitamine E: iedere dag een handjevol noten is goed. Maar ook sla, brocoli (zeer gezond anti-oxidant), kiwi..
  5. Vitamine D: Zonnestralen maar dit zit ook in vette vis, eierdooier, ..
  6. Caroteen: in groen, orangje en rode vruchten, wortels, spinazie.
  7. Kurkuma is een geweldige ontstekingsremmer. Rood gekleurde groenten en fruit (kersen, rode biet, bessen, aardbeien, frambozen, zwarte bessen..)

Als mijn mond pijn doet van de aften maak ik me volgende klaar: witte yoghourt met wat fruit (eventueel rood diepvriesfruit zodat de yoghourt lekker koel is en verzachtend/verfrissend voor de mond en voedzaam. Alternatief een smoothie maken deed ik vooral in augustus als het warm was.

Tijdens de chemo moet je min. 1,5 l water drinken per dag. Na een tijd kon ik geen water meer zien en deed ik vb een citroen in of andere smaakjes. Dan ben ik naar alternatieven beginnen zoeken: Ik pers iedere dag 2x 2 appelsienen en drink dit lekker vers op. Vocht heb je sowieso veel nodig tijdens de chemo en veel vitamine C. Als 2de alternatief op water drink ik iedere dag een kopje groene thee (anti-oxidant) met citroen. Uiteraard is soep ook supergezond maar tijdens de chemo had ik plots moeite met soep.

Hond als buddy

Falco, mijn Cocker Spaniel, wijkt geen centimeter van mijn zijde. Wanneer ik slaap of rust, doet hij mee. Hij ligt dicht tegen me aan, in het kuiltje van mijn opgetrokken knieën. Maar hij verplicht me ook op tijd eens buiten te gaan. Frisse lucht te scheppen en te wandelen.

Hij is alert als ik vb opsta of andere bewegingen maak. Hij komt dicht tegen me aan leunen als ik vb hoest. Het lijkt of hij dan bezorgd is. Hij komt ook steeds even kijken als ik rust en hij vb in een andere ruimte is. En, … Hij is ALTIJD blij als hij me ziet! Zijn energie is POSITIEF.

En als je geen hond hebt, is er misschien iemand die zijn hond wel eens wil uitlenen, of misschien had je al altijd gedacht aan een hond maar nooit de stap gezet? Adopteer of koop er een lieve.

Het is de moeite waard en het is bewezen dat honden en huisdieren in het algemeen gelukkiger maken. Zeker in die momenten van ziekte en isolatie.


Ken jij nog weetjes die de moeite waard zijn om te delen, dan voeg ik ze toe!


%d bloggers liken dit: