Krachtbronnen

Tijdens dit genezingsproces zijn krachtbronnen zo belangrijk. Een krachtbron is voor mij iets dat je hoop en energie geeft. Dat je doet blijven geloven dat alles goed komt. Ik wens het iedereen toe om tijdig krachtbronnen in te zetten tijdens ziekte maar zeker ook daarnaast, in moeilijke momenten tijdens het leven. Ik deel graag de krachtbronnen die ik mag tegenkomen.

Ik schrijf ze neer naargelang ik ze zelf tegenkom en ze op mezelf toepas.

Krachtbron nr. 1. Oprechte aandacht en verbinding

Aandacht in de vorm van attenties, telefoontje, een berichtje maar vooral iemand die tijd maakt voor je en een luisterend oor heeft. Dit is een krachtbron buiten jezelf, aangebracht door anderen.De ziekte temidden van Corona kluistert je nog meer aan huis. De wereld draait ondertussen verder en daar zit je dan. Nooit gedacht dat aandacht zo een impact zou hebben op hoe ik me voel. Hoe ik de dag doorkom. Ik voel me zo dankbaar voor de mensen rond me heen en de liefde die daar vanuit gaat. Lucky me!

Geef aan wat mensen mogen of kunnen. Als ik de telefoon niet kan opnemen, stuur ik achteraf een berichtje. Als mensen wilde bellen gaf ik aan op welk uur dit best past voor mij. Als mensen langskwamen en vroegen wat ze konden meebrengen, geef ik aan wat me echt deugd zou doen en wat niet. Bijvoorbeeld alcohol is uit den boze nu. Oprechte aandacht creeër je dus ook een beetje zelf.

Er bestaat trouwens een heel fijn boekje “101 ideeën om te steunen bij borstkanker” van Kathleen Jooris. 101 ideeën die het moeilijke toch bespreekbaar maken.

Door in stilte met je ziel samen te zijn, verwerf je kennis over het Zelf, de schepper van werkelijkheid.

Deepak Chopra

Krachtbron nr. 2 – Innerlijke Stilte & positieve gedachten

Wist je dat wij gemiddeld 60.000 gedachten hebben per dag. Continue piekeren of malen we over vanalles en nog wat. Tijdens gesprekken met anderen, bij de bakker, in de auto, tijdens het observeren op een terrasje…..Voedende positieve gedachten maar merendeel ook negatieve gedachten en oordelen vanuit onze eigen zienswijze. Het is heel moeilijk om dit even stil te leggen en te onderzoeken. Tijdens een langdurig ziekteproces is er ook plots die immense tijd waar sombere of negatieve gedachten de bovenhand kunnen krijgen.

In contact komen met positieve mensen, die je helpen sombere gedachten vanuit een ander standpunt te zien, zonder jouw ziekte te minimaliseren, is cruciaal. Er zijn mensen die een echt talent hebben voor positivisme en empathie. Zoek hen vooral op! Empathie maakt veel verschil. Het niet onder woorden moeten brengen, het begrepen voelen met een lach en een traan, dat schept nu ware verbinding.

Maar ook de kracht van rust en stilte vinden tijdens het mediteren helpen doorheen de donkere dagen. Door in stilte te mediteren, komt jouw geest tot rust en ervaar je een soort van innerlijke vrede en ontspanning. Uit onderzoek blijkt dat mensen die mediteren in fysiek en emotioneel opzicht duidelijk gezonder zijn.

Er bestaan tal van meditaties (healing, adem, visualisatie, affirmaties) op internet maar mijn favoriet is Deepak Chopra. Iedere dag 10 minuutjes in stilte, concentrerend op jouw ademhaling is al een zeer goede start.

Krachtbron nr. 3 – Helende overtuigingen

Ik krijg regelmatig berichtjes met de boodschap ” Vechten Inge” of “Positief blijven” of “ik weet zeker dat je hier goed doorkomt”. Allemaal lief en goed bedoeld maar niets is zo krachtig als je eigen geloof in genezing en in jezelf.

De vraag is alleen hoe je dat moet doen. Volgens Deepak Chopra luisteren onze cellen naar ons. Hoe we denken, waar we zelf van overtuigd zijn en hoe we interpreteren, zorgen voor activaties in ons lichaam.

Dus aan ons de keuze om te kiezen voor overtuigingen die opbouwend en helend zijn.

Het werkt alleen als we er echt in geloven. Het herschrijven tot het deel van ons is, en het iedere dag en regelmatig herhalen. Liefst hardop. Een voorbeeldje uit het hieronder uit het boek van Deepak Chopra, het zelfhelend vermogen.

En als het even niet lukt, kan een songtekst ook heel inspirerend zijn. Volgende liedje https://www.youtube.com/watch?v=PRGnftH_g4I vind ik persoonlijk heel pakkend maar biedt steun in moeilijke momenten.

“Ik verwacht dat ik gelukkig en gezond zal zijn

Ik heb de controle

Wat er ook komt, ik kan het aan

Ik voel me veilig en ben niet bang

Ik word door familie en vrienden gesteund

Mensen houden van mij en ik houd van hen

Ik accepteer wie ik ben”

Krachtbron nr. 4: Jezelf de juiste vragen stellen

Soms is de pijn of het lijden zo krachtig, dat we overdonderd kunnen worden en ons verliezen in de complexiteit en complicaties. Ik heb zelf buiten mijn ziekte, een uiterst pijnlijke ervaring gehad in verband met mijn scheiding en ouderschap en op zulke momenten weet je het echt niet meer. “Je moet het loslaten”, fluisteren mensen dan in. Maar je kan soms zo radeloos zijn en verdrietig dat je het even niet meer ziet.

Een fantastisch mentor die ik in dat verband ben tegengekomen is Alan Seale.

Door hem ben ik gaan inzien dat de vraag “Hoe moet ik hiermee om, Hoe kan ik dit oplossen”, op deze momenten niet helpen en het nog erger maken.

Er is een andere manier. En dat is jezelf hele simpele krachtige vragen stellen. Het is een mooie start om door de pijn te gaan en het vanuit verschillende kanten te bekijken.

vb. Om mijn vraag “Waarom overkomt deze kanker mij”?

 1. Wat zijn 3 dingen die ik weet dat waar zijn hierover?
  1. Ik ben boos, verdrietig en gefrustreerd. Ik ben nooit ziek en nu zo iets heftigs dat mijn leven overhoopt gooit.
  2. Iets is er mis gegaan in mijn lichaam waardoor kanker naar boven is gekomen
  3. Ik ben niet de enige vrouw. 1 op 9 vrouwen krijgen dit helaas. Ik heb pech!
 2. In welke van deze 3 zaken ligt het meest kracht of waarde om verder te exploreren op dit moment?
  1. Ik kies voor het onderzoeken van wat er aan vooraf is gegaan omdat ik daar kracht in wil vinden om in de toekomst iets te kunnen veranderen.
 3. Focus op dat wat je kiest om te exploreren. Als er iets nieuws uit zou kunnen komen, of een verandering, wat zou dit kunnen zijn?
  1. Ik zie een kans om aan mijn immuniteit en gezondheid te werken met meer kennis van zaken.
 4. Wie vraagt het jou te zijn? Welke rol vraagt het mij te spelen in deze shift?
  1. Ik wil alle kanalen onderzoeken mbt lichaam & geest, gezond eten, immuniteitsverhoging. Het vraagt van mij een actieve leergierigheid
 5. Welk eerste stapje zou je al kunnen zetten?
  1. Ik ben al gestart met het actief lezen van het boek van Joe Dispenza en Deepak Chopra ivm healing.

Probeer het zelf eens uit op jouw eigen situatie. benieuwd naar jouw ervaring hiermee.

Krachtbron nr. 5: Dankbaarheid oefenen

Ken je dat, die momenten dat je overvallen wordt door een emotie van geluk. Een film met prachtig einde, een pianostukje dat je raakt, een mooi gebaar of woord van iemand …Dat is een geluksmoment. Een moment dat je diepe dankbaarheid ervaart voor wat er zich aandient.

Maar in moeilijke of zieke momenten is dit geen evidentie meer. De frustratie of wanhoop is groter dan jezelf. Depressie loert om de hoek.

Wanneer we overwelmt zijn, angstig of verdrietig, gaat er een emotie alarm in onze hersenen af. Door een dankbaarheidsoefening te doen, neem je die emotionele lading af. Dankbaarheid kalmeert ons brein en helpt te focussen op wat er goed gaat in plaats van wat er mis gaat en draagt bij tot betere gezondheid.

Op het einde van de dag kan je volgende eens overschouwen:

 • Wat was een klein lichtpuntje vandaag?
 • Wat deed je glimlachen vandaag?
 • Wat was jouw favoriete deel van dag vandaag?
 • Wat maakt je trots op jezelf vandaag?
 • Iets moois dat je vandaag hebt gezien?
 • Wie maakte jouw leven vandaag een beetje vrolijker?
 • Wat heb je over jezelf geleerd vandaag?
 • Waarover heb je je verwonderd vandaag?

Krachtbron nr. 6: Innerlijke kracht – Talent & Potentieel

Meer dan ooit, val je in moeilijke tijden en momenten terug op jezelf. Omgaan met verandering, het niet weten, de onzekerheid vraag om eigen krachten te (her) ontdekken en in te zetten in deze strijd.

Jouw innerlijke kracht heeft te maken met waar je goed in bent. Wat voor jou gemakkelijk gaat of aanleert, terwijl anderen het moeilijk vinden. En vooral waar je energie en goesting van krijgt. We worden allemaal geboren met een mix van talenten, die mits zelfbesef, de juiste omgeving en mogelijkheden tot groei, kunnen uitgroeien tot ware innerlijke krachtbronnen.

Ga op zoek naar jouw eigen krachtbronnen en zet die extra in, in moeilijke momenten.

Clifton Strengthsfinder van Gallup is een survey die heel krachtig is en die ik inzet bij mijn coachees.

1 van mijn talenten is “Connectedness” (Verbondenheid). Deze helpt me nu vooral omdat ik spontaan verbonden zie en zoek tussen wat er gebeurt met mij en waarom. Alles is verbonden met elkaar. Dit talent helpt mij om mijn ziekte op een andere manier te benaderen en te zien.

Iedereen heeft een aantal talenten die hem of haar doorheen deze moeilijke periode kunnen helpen. Ga ernaar op zoek en zet ze in!

Krachtbron nr. 7: Future Vision Bord

Ik geloof erg in de kracht van aanwezig zijn in het moment, nu. Als je gezond bent is dit een doeltreffende manier om te stoppen met piekeren en te genieten van wat je hebt.

Nu ik ziek ben, heb ik een dubbel gevoel hierbij en ervaar ik juist het tegenovergestelde. Ook al kan ik genieten en ben ik dankbaar voor kleine dingen rond mij en kleine attenties die mijn richting uitkomen.

Bij ziekte is het belangrijk dat je ook nog toekomstdromen hebt. “Hoe wil ik dat mijn leven eruit ziet als ik door de chemo ben, als ik genezen ben van de kanker.” “Hoe pik ik de draad weer op”. “Zijn er zaken die ik anders wil gaan doen en wat wil ik behouden”? Waar kijk ik naar uit om te doen, te beleven, te veranderen….Wat zal me terug energie geven?

Zelf ben ik begonnen met een lijstje te maken van “dit wil ik meer in mijn leven” en “dit wil ik niet meer “. Maar wat me nog het meest energie geeft is het visualiseren met een collage van foto’s die uitdrukken wat ik belangrijk, mooi en waardevol vind. Door me te focussen op een positief toekomstbeeld, ga ik dit al beleven in al mijn cellen van mijn lichaam en mijn hersenen

Ik leef letterlijk al met mijn hoofd in de toekomst.

De toekomst zoals ik het graag wil en waar ik naar uitkijk. Ik laat me af en toe extra voeden door meditaties die dit helpen visualeren. Dit is een echte energie-gever!

All the sparkle you see in this gift

is not even half of the brightness that lives inside you.

This gift has been carefully chosen for you

with all my heart so you will always remember this

Krachtbron nr. 8: Gun jezelf een cadeautje

Vroeger zou ik hier niet zo bezig mee geweest zijn. Maar de weken van chemo duren pijnlijk lang. Terwijl de wereld verder draait, is iedere dag hetzelfde en probeer ik de dag door te komen.

Vanuit zelfliefde en “jij bent het waard”, heb ik doorheen deze periode mezelf daarom een aantal leuke dingen (online weliswaar) cadeau gedaan. die mooie oorbellen die ik al zo lang wil, een rozenkwarts zoutlampje voor naast mijn bed dat de lucht zuivert,….een borsteltje om wenkbrauwen bij te kleuren……..Zaken die ik mooi vind of waar ik steun in vind….Dat kan vanalles zijn en hoeft ook niet duur te zijn.

Het proces van zoeken, kiezen, bestellen…spannend wachten en dan dat cadeautje uitpakken is tijdens deze weken, een leuk opkikkertje.

Ik ben nu al aan glimlachen bij de ideetjes voor Kerstmis.

Krachtbron nr 9 : Emoties ontladen

Tijdens mijn ziekte en herstelproces doorloop ik heel wat consultaties, onderzoeken, feiten… Het ondergaan van deze ingrepen, zonder er te veel bij te voelen. Maar een ziekte als kanker is zo ingrijpend dat het goed is om soms eens goed te ontladen en tranen de vrije loop te laten.

Ik moet zeggen dat ik dit bijzonder moeilijk vind. Waarschijnlijk omdat ik me mentaal zo sterk maak en positief wil zijn. Daarom roep ik hulpmiddelen in die me helpen om alle verdriet en opgekropte emoties eens goed de vrije loop te laten. Dat lucht op , dat doet goed voor het lichaam. Dat is allemaal opgekropte negatieve energie die eruit moet.

Een voorbeeld van een mediatie die mij alleszins tot in het diepste van mijn ziel raakt en me doet beseffen dat ik een mens ben, kwetsbaar, van vlees en bloed en dat dit verdomd moeilijk is. Een mooi liedje of babbel met iemand die je dierbaar is, zijn andere manieren.

https://www.youtube.com/watch?v=zBFEqDRMi-0&feature=youtu.be

Krachtbron nr. 10: Van Routine naar afwisseling

Na de diagnose van kanker en de onderzoeken en vooral bij het opstarten van de behandeling, staat je dag eigenlijk in functie van “ondergaan”, rusten, ziek zijn. Iedere dag opnieuw sta je op en vangt er een nieuwe dag aan, die weer van begin af aan start, eigenlijk met steeds hetzelfde hoofdthema nl. doorheen het ziek zijn en de genezing komen. Als je daarvoor een druk bestaan hebt gekend, is dit onwezenlijk.

In het begin heb ik zitten zoeken naar een manier om die dag door te komen. Belangrijk voor mij was het vinden van een zekere regelmaat. Ik deelde mijn dag in blokken in. Zijnde op tijd opstaan, ontbijten, mediteren, en dan wandelen, rusten, op de PC blog schrijven, iets volgen wat ik interessant vond of kijken naar documentaires. Na een tijdje begint er sleur in te komen. Vandaar dat afwisseling oh zo belangrijk is om de batterijen terug op te laden. Om terug wat frisser in jouw hoofd te zijn, om goesting te krijgen om werkelijk op te staan.

Deze afwisseling vond ik dankzij mijn netwerk van vrienden en familie. Zo ben ik 2 weekjes bij mijn ouders gaan logeren. Ik plan wandelingen in met verschillende vriendinnen zodat ik kan uitkijken naar deze date en gesprekken voeren met hen laden me iedere keer weer op. Afwisselend met Zoom sessies als afstand of Corona te moeilijk deed. Zo leende vrienden hun blokhut uit voor mij en mijn partner zodat we er tijdens het weekend konden verblijven. Een andere omgeving doet soms echt wonderen.

Zo ben ik mijn lievelingsboeken beginnen stapelen en ook mijn netflix op orde gebracht met films of series die ik al zo graag had willen volgen. Heb ik allerlei bakreceptjes in het zicht gelegd van zaken waar ik vroeger geen tijd voor had en die ik toch eens wilde uitproberen. Ook al voel ik me mottig of moe of ellendig, voor mij was het belangrijk om mijn dagen wat gevarieerd te kunnen maken in de mate van het mogelijke. Als we dit niet doen geraken onze hersenen ook in een routine denken en kan spiraaldenken en tobben binnensluipen. Iets anders, iets verrassends, doet alles wat terug heropleven en geeft een beter gevoel.

%d bloggers liken dit: