3de keer SAFE!

Lang geleden hé. Maar ik ben er nog en ……hoe! Mijn 3de controle in het ziekenhuis is achter de rug. Telkens is er een bloedafname en analyse en volgt er een consult bij de Oncoloog. De stress, die week eraan voorafgaande, laait telkens steeds hoog op. Mijn naaste omgeving vindt me dan wat meer nors en stil en vlug geïrriteerd. Je moest eens voelen wat er allemaal door me heen gaat !! Ongelooflijk toch wat angsten doen met je emoties en spanningen in het lichaam. Omringd zijn met mensen die kunnen meevoelen of begrip hebben, is echt goud waard!

Alles is ok, je bent safe! De mooiste woorden die ik wil horen!

Vroeger wilde ik andere dingen horen. Je doet het goed! Je ziet er goed uit. Fijn om bij je te zijn. Ik houd van jou!! Deze laatste zinnen scoren nog steeds goed hoor (laat maar komen.:-) maar het woord SAFE, wekt iets speciaals op.

Je niet safe voelen. Ken je dat gevoel? Een bedreiging voelen rondom je. Bedreiging van ontslag, slechte punten, een boze vriendin of baas, iemand die achter je rug kwaad spreekt over je, geldverlies op de beurs……Bedreigingen zitten er genoeg in de wereld van vandaag. Het nieuws staat er trouwens meer dan vol van.

Volgens David Rock, een neurowetenschapper, zijn er 5 gebieden die invloed uitoefenen op ons instinctief gedrag in sociale situaties. en die zowel happy hormonen als stress hormonen kunnen opwekken afhankelijk van onze perceptie van bedreiging of niet.

  • Status en belangrijkheid voor anderen
  • Zekerheid en de mogelijkheid om de toekomst voor ons te kunnen zien
  • Autonomie en gevoel van controle
  • Relationeel en hoe veilig we ons met anderen voelen
  • Eerlijkheid en hoe fair we de uitwisselingen ervaren

In het Engels staat dit voor SCARF. Het laat inderdaad littekens achter als we geraakt worden binnen 1 van deze gebieden. Maar een serieuze bedreiging voelen van je gezondheid, dat had ik nooit meegemaakt! Mijn zekerheid en autonomie hebben serieuze klappen gekregen! Ook het gevoel van belangrijk kunnen zijn voor anderen, viel weg want ik werd totaal afhankelijk van de zorg van anderen.

Het woordje SAFE bedenk ik me, staat nu voor Steun is belangrijk want ik ervaar nog vaak pijn en vermoeidheid en de littekens geven nare herinneringen. Andere toekomst waarin ik meer rekening houd met mijn eigen welzijn, kunnen en stress niveau. Fijn gevoel om terug wat controle te hebben over mijn leven en de stappen die ik wil zetten. Eerlijk is het niet maar ik heb er veel uit geleerd en dokters hebben er echt alles aan gedaan om mij terug beter te krijgen en volgen het nauw op!

Hoe staat het met jouw SCARF?

Veel liefs,

Inge

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: